Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkami
Składniki :
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
100 g świeżych drożdży
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
700 g owoców sezonowych
Kruszonka:
szklanka mąki
szklanka brązowego cukru
10 dag masła
Opis wykonania :
1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne.
Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.
2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.
3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.