Pieczone jabłka, jak w ogrodzie u dziadka
Za oknem pogoda wygląda dziś jesiennie, dlatego warto jest przygotować specjały dotyczące tej pory roku. Jak wiadomo, akcja z jabłkami ogarnęła już cały nasz kraj i pewnie podanie ich jako nietypowego dodatku deserowego zasługuje w tym roku na uwagę wszystkich ludzi lubiących spędzać czas wolny w kuchni. Pora - sierpniowa -jest idealna na przetwarzanie owoców, a podanie ich na tacy w innym wydaniu aromatycznym zasługuje na chwilę zatrzymania się przy piekarniku.
Jabłka w syropie
Składniki
· 8 jabłek, 2 gruszki
· sok z malin
· 2 łyżeczki cynamonu
· 200 ml wody
· 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy cukier w wodzie, dodajemy sok z malin oraz cynamon i mieszamy do uzyskania jednolitego syropu. Polewamy syropem jabłka i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min na temperaturę 160 st.
Smacznego.