Pieczone jabłka, jak w ogrodzie u dziadka

Utworzono: 11-08-2014
Pieczone jabłka, jak w ogrodzie u dziadka

 Za oknem pogoda wygląda dziś jesiennie, dlatego warto jest przygotować specjały dotyczące tej pory roku. Jak wiadomo, akcja z  jabłkami ogarnęła już cały nasz kraj i pewnie podanie ich jako nietypowego dodatku  deserowego  zasługuje w tym roku na uwagę wszystkich  ludzi lubiących spędzać czas wolny w kuchni. Pora  - sierpniowa -jest idealna na przetwarzanie owoców, a podanie ich na tacy w innym wydaniu aromatycznym  zasługuje na chwilę zatrzymania się przy piekarniku.

Jabłka w syropie

Składniki

·         8 jabłek, 2 gruszki

·         sok z malin

·         2 łyżeczki cynamonu

·         200 ml wody

·         3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy cukier w wodzie, dodajemy sok z malin oraz cynamon i mieszamy do uzyskania jednolitego syropu. Polewamy syropem jabłka i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min na temperaturę 160 st.

Smacznego.

Przejdź do góry strony