Kasza jaglana po meksykańsku
Utworzono: 07-06-2015
Składniki:
- cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- łyżka sosu sojowego
- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma
- przyprawa meksykańska
- oliwa
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-po-meksykansku.html#sthash.XukICFaM.dpuf
Sposób przygotowania:
- Odsączamy fasolę i kukurydzę.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
- Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
- Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
- Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
- W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
- Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni.
- Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
- Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.
Po prostu pycha! - See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-po-meksykansku.html#sthash.XukICFaM.dpuf