Kasza jaglana po meksykańsku

Utworzono: 07-06-2015

 Składniki:

- cebula

- 2 pomidory

- 1 papryka

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- łyżka sosu sojowego

- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)

- 2 szklanki soku pomidorowego

- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma

- przyprawa meksykańska

- oliwa

- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-po-meksykansku.html#sthash.XukICFaM.dpuf

 

Sposób przygotowania:

  1. Odsączamy fasolę i kukurydzę.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
  3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
  4. Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Dodajemy do smaku przyprawy: sól,  przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
  6. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
  7. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni. 
  8. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
  9. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.

Po prostu pycha! - See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-po-meksykansku.html#sthash.XukICFaM.dpuf

Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku
Kasza jaglana po meksykańsku

Przejdź do góry strony