Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:

Utworzono: 15-06-2018
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:
Lista przegryzek na II śniadania i podwieczorki:

Firma Hortex przygotowała dla Ciebie kulinarne niespodzianki:

Set Point Doradztwo Żywieniowe.

Duży owoc np.: jabłko, banan, gruszka, pomarańcza, brzoskwinia, nektarynka, grejpfrut, granat, mango, inny

250-300g owoców drobnych np. truskawek, malin, borówek, jagód, śliwek, wiśni, czereśni, moreli, innych,

duży kawałek arbuza lub melona,

1/3 ananasa, ½ kiści winogron,

1 małe awokado,

20-30g orzechów, migdałów, nasion lub owoców suszonych,

1 kanapka z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego z warzywem i:

  • jajkiem lub
  • plastrem wędliny dobrej jakości, najlepiej drobiowej lub
  • plastrem wędzonego łososia lub
  • plastrem chudego twarogu lub
  • płaska łyżką serka-twarożku do smarowania np. Turek lub
  • plastrem sera żółtego, koziego, pleśniowego lub
  • cienko posmarowana: wędzoną rybą np. makrelą, dowolną pastą kanapkową własną lub kupioną np. hummusem, masłem orzechowym, miodem, niskosłodzonym dżemem,

3 wafle ryżowe wieloziarniste lub kromki pieczywa chrupkiego z mąki razowej,

2 wafle ryżowe wieloziarniste lub 2 kromki pieczywa chrupkiego cienko posmarowane masłem orzechowym, humusem, miodem, dżemem,

jogurt, kefir, maślanka w opakowaniu ok 200ml, około 2% tłuszczu,

deserek sojowy alpro (125g),

serek ziarnisty w kubeczku 150-200g z warzywami,

porcją warzyw świeżych (np. pudełko pomidorków koktajlowych) lub ugotowanych np. 1/2 opakowania dowolnych mrożonych warzyw Hortex np. fasolki szparagowej/brokuła/bobu/warzyw na patelnię, doprawić dowolnymi przyprawami i ziołami oraz 1 łyżeczką oleju roślinnego lub łyżką jogurtu,

2 szklanki barszczu czerwonego Hortex,

szklanka budyniu na mleku krowim 1-2% tłuszczu lub mleku roślinnym (ryżowym, migdałowym, owsianym),

szklanka kisielu,

200-300ml (szklanka) soku 100% owocowego, warzywnego lub mieszanego lub soku tłoczonego Hortex lub soku Hortex Leon, Hortex Scooby-Doo,

Koktajl: ok 100ml mleka roślinnego, krowiego, jogurtu lub kefiru + 120-150g dowolnych mrożonych owoców Hortex-zmiksować, dosłodzić (jeśli jest taka „konieczność”) max 1 łyżeczką miodu/xylitolu/brązowego cukru lub dodając 1/2 dojrzałego banana lub kilkoma namoczonymi i zmielonymi daktylami.

Smoothie: 1/2 opakowania dowolnych mrożonych owoców Hortex + świeże warzywa np. szpinak, jarmuż, seler naciowy, ogórek i/lub sok warzywny Hortex np. marchwiowy/wielowarzywny + woda i/lub max 1/2 szklanki soku owocowego Hortex,

Przepisy:

Pudding chia z kakaowymi wiśniami [1 porcja] – szklanka mleka 1-2% tłuszczu, 3 łyżki chia, szklanka mrożonych wiśni Hortex, łyżeczka gorzkiego kakao, łyżeczka brązowego cukru lub miodu. Zagotować mleko po czym dokładnie wymieszać z nasionami chia. Odstawić na noc do lodówki. Wiśnie rozmrozić, zagotować, zmiksować z cukrem/miodem i kakao. Rano podawać z owocami.

Sola z warzywami w sosie kokosowym [1 porcja] – 1 filet z soli, 1/2 cebuli pokrojonej w piórka, 1 roztarty ząbek czosnku, 1/2 opakowania kwiatowego bukietu warzyw Hortex, 1 łyżeczka curry, 1/4 puszki mleczka kokosowego light (400-gramowej), 1/4 szklanki bulionu drobiowego z kostki, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i czosnek, mieszaj, aż cebula się zeszkli, oprósz curry, dolej mleczko kokosowe i bulion, zagotuj mieszając. Solę i rozmrożone i dobrze odsączone warzywa ugotuj w sosie, wyjmij i odsącz.

Marchewki z ciecierzycą [1 porcja] – 1/2 opakowania marchewek mini Hortex- rozmrozić, odsączyć i ugotować na parze lub upiec na chrupko, łyżka płatków migdałowych- uprażyć na suchej patelni, 1/4 puszki ciecierzycy (400-gramowej) lub ok 100g ugotowanej. Wymieszać składniki, dodać łyżeczkę oliwy, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym, posypać solą i pieprzem.

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami [1 porcja] – 2 jajka, 1/2 opakowania mrożonych liści szpinaku Hortex, 2-3 suszone pomidory, sól, pieprz, olej rzepakowy. Szpinak rozmrozić i odsączyć. Dusić na łyżeczce oleju ze zmiadżonym ząbkiem czosnku, posiekanymi pomidorami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać, posolić, pipieprzyć i smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż cały omlet się zetnie.

Zupa z soczewicą, pomidorami z masłem orzechowym [1 porcja] – 1/2 opakowania zupy prezydenckiej Hortex, 1/4 puszki soczewicy (400-gramowej) lub ok 100g ugotowanej soczewicy, sól, pieprz, kawałek imbiru, ząbek czosnku, kumin, oregano, słodka papryka, 1 łyżeczka masła orzechowego. Patelnię posmarować oliwą i rozgrzać, podsmażyć cebulkę, dodać imbir i czosnek. Dodać rozmrożoną i odsączoną „zupę”, soczewicę, wlać wodę w ilości do uzyskania odpowiedniej/lubianej gęstości zupy i gotować do miękkości. Doprawić masłem orzechowym i przyprawami.

Orientalna sałatka z fasolką szparagową [1 porcja] – 50g wędzonego łososia, 1/2 opakowania fasolki szparagowej Hortex-ugotować na parze na półtwardo i dokładnie odsączyć, garść świeżych kiełków fasolki mung, łyżka pokrojonych orzechów ziemnych-można uprażyć na suchej patelni i posypać fasolkę, skropić sosem sojowym i oliwą lub innym olejem roślinnym np. sezamowym (1 łyżeczka), dodać sól, pieprz.

Pasta z bobu [1 porcja] – 1/2 opakowania mrożonego bobu Hortex- ugotować (a nawet lekko rozgotować), sok z cytryny do smaku, sól, pieprz, posiekana natka z pietruszki, 1-2 łyżeczki oliwy. Bób po ugotowaniu ostudzić i obrać. Zmiksować z pozostałymi dodatkami. Doprawić.

Indyk na orientalnie z ananasem [1 porcja] – 120-150g piersi z indyka, 1/2 opakowania mieszanki chińskiej Hortex, 2 plastry ananasa świeżego lub konserwowego, ząbek czosnku, łyżeczka sezamu, kilka kropli miodu, łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, imbir świeży starty lub sproszkowany, oliwa-łyżeczka. Indyka pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i usmażyć na łyżeczce oliwy. Warzywa rozmrozić i dobrze odsączyć, ananasa drobniej pokroić. Patelnię posmarować oliwą i zeszklić zmiażdżony czosnek, dodać warzywa. Dusić około 4 minut po czym dodać mięso, ananasa, sos, miód, przyprawy. Dusić kilka minut, dodać sezam, doprawić.

Jarmuż z awokado i serem pleśniowym [1 porcja] – 1/2 opakowania jarmużu Hortex, 1/2 małego, miękkiego awokado, 2-3 suszone pomidory, 40-50g sera pleśniowego np. lazur, łyżeczka oliwy, sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz. Jarmuż rozmrozić i dokładnie odsączyć, awokado pokroić w kostkę, pomidory posiekać, ser pokruszyć. Jarmuż ugotować w osolonej wodzie po czym odsączyć, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kokosowy koktajl tropikalny [1 porcja] – szklanka mleka kokosowego z kartonika, 1/3 opakowania owoców tropikalnych Hortex, 1/2 banana, 1/2 małego, miękkiego awokado, sok z cytryny lub z limonki. Zmiksować mleko z owocami (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) i awokado. Doprawić sokiem z cytryny.

Ciemny makaron z brokułem i tofu [1 porcja] – 50-75g makaronu razowego lub gryczanego makaronu soba, 50g naturalnego tofu, łyżeczka sezamu, łyżeczka octy balsamicznego, łyżka sosu sojowego, łyżeczka brązowego cukru, 1/2-1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oleju sezamowego, szczypiorek, 1/2 opakowania różyczek brokuła Hortex. Wymieszaj  ocet, cukier, sos sojowy, czosnek, olej sezamowy i zamarynuj w nich pokrojone w kostkę tofu. Sezam upraż, ugotuj makaron, a brokuła ugotuj na parze na półtwardo. Tofu razem z marynatą wrzuć na patelnię lub do woka i zrumień. Dodaj makaron, cząstki brokuła i sezam. Dokładnie wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.

Sałatka z groszku i jajka [1 porcja] – jajko na twardo, 1/2 opakowania mrożonego groszku Hortex, garść posiekanej kapusty pekińskiej, łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku, sos: łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Pasta z warzyw i masła orzechowego [1-2 porcje] – szklanka mrożonej włoszczyzny w paski Hortex, 1/2 papryki, łyżka masła orzechowego, 1/2 łyżeczki musztardy lub octu winnego, sól, pieprz, dowolne zioła np. natka, koperek, kolendra. Warzywa rozmrozić, paprykę pokroić lub zetrzeć. Warzywa udusić na patelni podlane wodą. Odcedzić, zmiksować z masłem, musztardą, solą i pieprzem. Doprawić do smaku.

Łosoś zapiekany z truskawkami [1 porcja]  – 120-150g fileta z łososia, 1/3 opakowania mrożonych truskawek, sól, pieprz, sok z cytryny, skórka z cytryny, ocet balsamiczny, kilka kropli miodu, świeża mięta. Rybę przypraw do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmaruj skórką i usmaż na patelni posmarowanej oliwą z oliwek lub upiecz. Truskawki rozmroź i dobrze odsącz. Uduś w rondelku po czym zblenduj i dopraw octem balsamicznym, miodem, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Rybę podawaj z sosem truskawkowym i szczyptą mięty.

Warzywa na ciepło z sosem z sera pleśniowe z orzechami [1 porcja] – 2-3 małe ziemniaki, 1/2 opakowania brukselki Hortex, sos: plaster sera pleśniowego z przerostem np. lazur, ok 50g jogurtu naturalnego płynnego, łyżka dowolnych orzechów np. włoskich, szczypta soli, pieprzu, woda do rozrzedzenia (jeśli potrzeba). Warzywa ugotować na parze. Zmiksować wszystkie składniki sosu na gładką masę, doprawić. Ziemniaki pokroić, brukselkę nie koniecznie, wymieszać, polać sosem.

Marchwiowe muffinki z owocami – Mieszanka kompotowa Hortex-paczka, szklanka Marchewki kostki Hortex, 400g pełnoziarnistej mąki, 250 ml mleka, 120g oleju rzepakowego, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki płatków zbożowych np. żytnich, owsianych, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu. Owoce i marchewkę rozmrozić i odsączyć. Marchewkę zblenduj. Mleko „roztrzep” z jajkiem i olejem. Mąkę wymieszaj z płatkami, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie masę mleczna z mąką i marchwią, pod koniec dodaj owoce. Masę przełóż do foremek muffinkowych foremek i piecz w temperaturze około 180 st. C przez ok 30 minut.

Indyk cynamonowy z dynią [1 porcja] – 120-150g udźca z indyka, szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, imbiru, 1-2 goździki, sól, pieprz, szczypta brązowego cukru/kilka kropli miodu (niekoniecznie), łyżka czerwonego wina, 1/2 opakowania kostek dyni Hortex. Przyprawy wymieszać z winem i nasmarować mięso. Odstawić na jakiś czas, a nawet na całą noc. Dynię rozmrozić i dobrze odsączyć. Wymieszać dynię z mięsem, marynatą i piec w piekarniku około 30 minut w ok 190 st. C.

Potrawka z tuńczykiem [1 porcja] – 1/2 opakowania warzyw na patelnię ze szpinakiem, 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, sól, pieprz. Ryż ugotować, warzywa rozmrozić, odsączyć i udusić na łyżeczce oliwy. Gotowe warzywa wymieszać z tuńczykiem, doprawić.

Owsianka z owocami, orzechami, miodem i cynamonem [1 porcja] – 4 łyżki płatków owsianych, szklanka mrożonych śliwek Hortex, 1/2 gruszki, cynamon, łyżeczka posiekanych orzechów np. włoskich, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 szklanki mleka 1-2% tłuszczu lub jogurtu. Śliwki rozmrozić, odcisnąć i drobniej pokroić. Gruszkę pokroić w kostkę. Płatki owsiane krótko gotować w gorącej wodzie lub mleku. Pod koniec gotowania dodać owoce. Wymieszać z jogurtem jeśli używamy go zamiast mleka, dodać orzechy, miód i cynamon.  

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym i orzechami [1-2 porcje] – opakowanie zupy królewskiej Hortex, łyżeczka oleju rzepakowego, tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżka posiekanych orzechów włoskich lub dowolnych, 40-50g sera pleśniowego np. Brie. „Zupę” rozmrażamy i dobrze odsączamy. Rozgrzewamy olej i smażymy „zupę”. Zalewamy wodą dodając ją w takiej ilości aby uzyskać lubianą gęstość i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zabielamy serem i podajemy z orzechami, które można wcześniej uprażyć.

Tortilla z kurczakiem i warzywami [1 porcja] – tortilla, 60-80g mięsa z piersi z kurczaka lub indyka, rukola (lub mieszanka sałat)-garść, łyżka jogurtu, 1/4 opakowania mieszanki węgierskiej, łyżeczka oliwy, sól, pieprz, słodka papryka, posiekana kolendra. Mięso pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i zrumienić na łyżeczce oliwy. Zdjąć mięso a na patelni usmażyć rozmrożone i odsączone warzywa. Dodać mięso, wymieszać doprawić. Podgrzaną tortillę nadziać rukolą/sałatą, masą warzywno-mięsną, dodać jogurt, kolendrę. Zawinąć.

Przejdź do góry strony