Rewelacyjna babka cytrynowa
„Składniki
· 200 g - masła
· 1 szklanka - cukru
· 6 - jajek
· 1 - cytryna
· 1 kieliszek - wódki
· 2½ szklanki - mąki tortowej
· 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
· 2 łyżki - oliwy
· szczypta soli
· Lukier
· sok z ½ cytryny
· ½ szklanki - cukru pudru
· Opis przygotowania
· Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.
· Przełożyć do wąskiej blaszki (forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180-190 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.
· Wyłożyć z formy i pokryć lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Można dekorować wiórkami kokosowymi.”- źródło - http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,89.html
Babka smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, lekka, dlatego warto do tworzenia ciasta wycisną aż całą cytrynę i podać 2+ tyle wódki co w przepisie. Udekorować ją można plasterkami z cytryny, co dodatkowo sprawi, że w upalne, letnie dni poczujemy smak – który na zawsze pozostanie w naszych westchnieniach kulinarnych.