Rewelacyjna babka cytrynowa

Utworzono: 09-08-2014

 „Składniki

·         200 g - masła

·         1 szklanka - cukru

·         6 - jajek

·         1 - cytryna

·         1 kieliszek - wódki

·         2½ szklanki - mąki tortowej

·         1 łyżeczka - proszku do pieczenia

·         2 łyżki - oliwy

·         szczypta soli

·         Lukier

·         sok z ½ cytryny

·         ½ szklanki - cukru pudru

·         Opis przygotowania

·         Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.

·         Przełożyć do wąskiej blaszki (forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180-190 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.

·         Wyłożyć z formy i pokryć lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Można dekorować wiórkami kokosowymi.”- źródło - http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,89.html

 

Babka smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, lekka,  dlatego warto do tworzenia ciasta wycisną aż  całą cytrynę i podać 2+ tyle wódki co w przepisie. Udekorować ją można plasterkami z cytryny, co dodatkowo sprawi, że w upalne, letnie dni poczujemy smak – który na zawsze pozostanie w naszych westchnieniach kulinarnych. 

Rewelacyjna babka cytrynowa
Rewelacyjna babka cytrynowa
Rewelacyjna babka cytrynowa
Rewelacyjna babka cytrynowa
Rewelacyjna babka cytrynowa

Przejdź do góry strony