Zapasy na zimę z soku kwiatowego czarnego bzu

Utworzono: 25-06-2015
Zapasy na zimę z soku kwiatowego czarnego bzu
Zapasy na zimę z soku kwiatowego czarnego bzu
Zapasy na zimę z soku kwiatowego czarnego bzu

 Przygotowanie soku z kwiatów czarnego bzu jest bardzo prostym zadaniem, dlatego dla wzmocnienia organizmu warto jest przynieść  słoiki z taką miksturą (same świeże  kwiaty są trujące). Zapewniam , że zapach unoszący się po całym mieszkaniu przypomina momentami łąkę z kwiatami, a smak soku z dodatkiem cukru i cytrynek nie tylko działa orzeźwiającą i leczniczo , ale przede wszystkim nadaje herbacie i kawie tej delikatnej nutki pełnej zmysłowości jaką tylko filiżanka może sobie wyobrazić. Zanim więc wybierzemy się do  Parku Chrobrego zwróćmy uwagę na drzewa dostarczające nam kwiatów, które można przerobić i przygotować do wykorzystania na długie zimowe wieczory…..

Przepisy dostępne w sieci mówią jednoznacznie, że kwiaty należy zerwać z drzew ( z 40 sztuk) , następnie pozbawiać nożyczkami łodyg i zalać je 2 litrami wrzącej wody. Po odstawieniu garnka na całą noc, przelewamy przez sitko samą wodę i dodajemy do niej – 1 kg cukru, sok z wyciśniętych 2 cytryn, z dwie łyżki miodu. Następnie gotujemy wodę i w momencie wrzenia zaczynamy  całość przelewać do słoików, które do czasu  ostygnięcia odwracamy- do „góry nogami”J

Sok po otwarciu słoików przechowujemy w lodówce. Smacznego….

Przejdź do góry strony